Filtremizin Kirlendiğini Nasıl Anlarız ?
Sirkülasyon ve geri üfleme zayıflar.
Filtremizin üstünde bulunan manometre (basınç saati) üzerinde renkler vardır.
Filtre kumumuz kirlendiğinde suyun filtreden geçişi azaldığı için basınç yükselir ve gösterge kırmızı renge çıkar.
Havuz sirkülasyonu azaldığında veya basınç kırmızıya çıktığında mutlaka ters yıkama ve durulama yapmanız gerekir.
Skimmerli Sistem Nedir ?
Havuzlardaki kirliliğin temizlemesi için skimerli sistem adı verilen bir teknik uygulanmaktadır. Skimmerli dediğimiz sistem; havuzunuzdaki kirli suyun bir yada birkaç noktadan emilmesi esasına dayanmaktadır. 'Skimmer' bu iş için kullanılan malzemenin adıdır. Filitre tesisinin emişi doğrudan skimmer ve dip emiş hattına bağlandığından bu sistemde denge deposuna gerek yoktur. Özel yüzme havuzlarında sudaki kirliliğin emilmesi ve filitre edilmesi için skimmer tekniği basit ve uygun bir çözümdür.
Skimmer Sepet Temizliği Nasıl Yapılır ?
Havuz sirkilasyonu sonucu oluşan akıntı ile skimmer içinden su geçişi sağlanır. Bu sirkilasyon sırasında skimmer içindeki sepete; yaprak veya suda yüzen pislikler dolar. Bu pislikler periyodik olarak üst kapak açılarak kontrol edilir ve sepete dolan pislikler temizlenir.
Dip Emiş Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Havuzdaki suyun seviyesini düşürmek veya suyu direk kanala boşaltmak için havuz tabanına yerleştirilen emiş aparatıdır. Su seviyesinin skimmer altına düştüğü durumlarda, dipemiş vanası açılarak sistemin beslemesi buradan yapılabilir.
Altı Yollu Vana Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Kum filtreyi çok amaçlı kullanıma uygun hale getiren ekipmandır. Kum filtrede yapılması gereken ters yıkama, durulama, kapatma, boşaltma, sirkilasyon ve filtrasyon konumlarını tek bir yerden kumanda etmeye yarayan vanadır.
Ne Zaman Ters Yıkama Yapılması Gerektiğini Fark Ederim ?
1. Sirkülasyon ve geri üfleme zayıflar.
2. Filtremizin üstünde bulunan manometre (basınç göstergesi) basıncı yükselir ve kırmızı renge çıkar.
Ters Yıkama Neden Gerekli ?
Pisliklerin toplanması sonucu filtre zamanla tıkanır. Ters yıkama yapılarak filtre temizlenir. Bunun için yüksek basınç uygulanarak su alttan filtreye doğru pompalanır. Bu tazyik kum taneciklerini savurarak onlara yapışmış pislikleri çözer. Bu pislikler ters yıkama yapılan su ile birlikte atılırlar.Ters yıkama ile ne kadar su atımı yapılıyorsa o miktarda taze su alınmalıdır. Bu önemlidir, çünkü bu sayede dezenfekte artığı olan klorit ve sülfatlar temizlenebilir..
Ters Yıkama Nasıl Yapılır ?
Pompa/motor güç kaynağını kapalı konumuna getirin.
Altı yollu vana (2)BackWash-Ters Yıkama konumuna getirilir.
Motor çalıştırılır. 2-3 dakika çalıştırıldıktan sonra altı yollu vanada bulunan şeffaf gözetleme camına bakılarak temiz su geçene kadar beklenir.
Temiz su gelince motor kapatılır ve durulamaya geçilir.